YAŞIM TUTMUYOR MUTLULUĞA
• • •

Yeni albümü dijital mağazalardan satın alabilirsiniz.

YENİ ALBÜMÜ
SATIN ALIN
MAĞAZA

İlham Kaynaklarım ve Müzik Keşifleri

Çocukluk dönemim müziğin içinde geçti, etrafım müzikle çevriliydi diyebilirim. Sadece dinleyici olarak değil, müziğin tema oluşturduğu hayatların bir izleyicisi olarak da… Bu açıdan çok şanslıydım, çünkü annemin mesleğinden dolayı sahnede canlı performanslar sergileyen, stüdyoda çalışmalar yapan ustaları, parlak sanatçıları gözlemlemekle geçti çocukluğum…

 

Erken yaşlarımdan itibaren müzik dinlemeye ve çalmaya başladım, müziğe dair en sevdiğim şey şarkı sözlerinin içindeki derinliği anlamak ve kavramak oldu. Şarkı sözü yazabilmek aslında şiir yazmak gibi, benim için hikâyemi anlatmak, dertlerimi paylaşmak çok değerli. Belki de tüm sanatçılar için bu böyledir…
Şarkılarım, ruh halimin resmi bir nev’i ve bu tam anlamıyla bir tutku benim için…

 

Müziğin gayet derin bir felsefesi olduğunu düşünüyorum, insanın her halini ifade edip hikâyeler aracılığıyla aktarabildiği bir sanat dalı… Dolayısıyla müzik üretirken dikkate alınması gereken birçok etken oluyor; şarkı sözlerinin müziğin dinamiği, ritmi ve melodisiyle flört etmesi denebilir. Birkaç farklı stil ve tarzda müziği bir araya getirmek, en sevdiğim enstrümanım olan gitarımla farklı vokal tekniklerini de kapsayan yeni sesler keşfetmek ve üretmek beni çok heyecanlandırıyor.

 

Düşüncelerimin ve tecrübelerimin müzik aracılığıyla can bulması gibi bir olanağa sahip olduğum için çok şanslı hissediyorum. Umarım hayat bana gelecekte daha da yeni ve özgün şeyler deneme şansı sunar.

 

Müzik evrensel bir dil, dinleyici üzerinde de güçlü bir etki bıraktığı kesin. Yıllardır beni çok etkileyen şey, dünyanın bambaşka yerlerinden çeşitli müzisyenlerin derin ve anlamlı şarkı sözlerinin kitlelere ulaşması ve insanların hayatlarında belki de bir kapı aralaması… Bu yüzden sizlerle bir müzik yazarı olarak bana ilham kaynağı olan, en sevdiğim şarkılardan 5 alıntı paylaşmak istiyorum.

Yaşım Tutmuyor Mutluluğa

video klibi izle

1. Bob Marley: “Müziğe dair en iyi şey, size vurduğunda hissedeceğiniz duygu acı değildir.”
“One good thing about music, when it hits you, you feel no pain.”

 

Sanırım Bob Marley’i birçoğunuz biliyordur, bilmiyorsanız da onu ve müziğini keşfetmek için zaman ayırmanızı öneririm. Bob Marley benim çok şey ifade ediyor: Demokrasi gibi… Özgürlük gibi… Sevgi ve barış gibi…

 

2. Elvis Presley: “Gerçek güneş gibidir. Bir süreliğine örtülebilir, ama aslında hep oradadır.”
“Truth is like the sun. You can shut it out for a time, but it ain’t goin’ away.”

 

Elvis Presley gerçek anlamda en favori sanatçılarımdan biri, kendisine büyük hayranlık duyuyorum. Hala hayatta olmasını ve onu sahnede canlı izleyebilmeyi çok isterdim. Hatırası ve yarattığı müzik asla yok olmayacak bence. Başardığı her şeyi ve farklılığını takdir ediyorum, hayata gözlerini kapamasından bu yana yıllar geçmiş olmasına rağmen müziğinin bende yarattığı etki hiç azalmıyor.

 

3. Bob Dylan: “All I can do is be me, whoever that is.”
“Tek yapabileceğim ben olmak, ben her kim ise…”

 

Bob Dylan’ın büyüleyici bir tarafı olduğunu rahatça dile getirebilirim. Kendisi hakkında yazılan bir makalede Türk soyundan geldiğini okumuşum. Bob Dylan, büyük babaannesinin kızlık soyadının Kırgız olduğundan ve ailenin de Kars kökenli olduklarından söz ediyordu. Baya havalı değil mi?

 

4.  David Bowie: “I wanted to prove the sustaining power of music.”
Müziğin sürdürülebilir gücünü kanıtlamak istiyorum.

 

Sanırım “müzik evrenseldir” terimi herkese tanıdıktır.
Sebebinin müziğin beyin frekanslarını matematiksel olarak etkilemesi, duygulara hitap etmesi, bu sayede hafızamızda anılarımızla özdeşleşmesi olduğunu savunuyorum ve her bir insan üzerinde yarattığı etki de, potansiyelimizde olan harika hislerin varlığını hatırlatması…
Dolayısıyla değiştirici, dönüştürücü, iyileştirici ve yaratıcı bir gücün yok olması da söz konusu olamaz, öyle değil mi?

 

5. The Beatles: “And in the end, the love you take is equal to the love you make.”
“Günün sonunda, sahip olduğun aşk yarattığın aşka eşit olacak.”

 

Beatles’ın tam bir efsane olduğunu düşünüyorum, şarkı sözlerindeki bilgeliği, sadeliği ve samimiyeti tanımlamaya kelimelerim yetmeyebilir. Müziklerinin hiç eskimemesi coşkuyu ve melankoliyi iç içe geçirebilmelerinden kaynaklı bence. İtiraf etmeliyim ki, “Yesterday” albümümde başka bir şarkılarının daha coverını yapmış olmayı isterdim. Belki de hala bunun için geç değildir, ileride Türk tınılarından esinlenmiş bir versiyon üzerinde çalışabilirim. Siz ne dersiniz?

 

Ben de size ilham kaynağı olmuş alıntıları duymayı çok isterim! Aşağıya yorumlarınızı bırakmayı unutmayın ve ruhunuzu besleyen müziklerden ve müzisyenlerden beni haberdar edin!
Kendinize iyi bakın hanımlar ve beyler!

 

Kısa zamanda görüşmek dileğiyle,
Hepinize içten sevgiler!

 

Gökcan Sanlıman

 
No Comments

Post a Comment